Ustadh Tasneem Sadiq gaf op 7 april een online lezing die draaide om de vraag hoe je contact met Allah (swt) zoekt in relatie tot de Covid-19 situatie waar men nu eigenlijk gedwongen afgezonderd zit. Hierbij werd een hadith behandeld uit Sahih Bukhari, waarin Aisha (ra) aan de Profeet ﷺ vroeg over de toen heersende virus Ta’un (ook wel de zwarte dood genoemd. Dit virus werd overgedragen van mens tot mens). De Profeet ﷺ zei dat dit een straf is en dat Allah (swt) het laat neerdalen op wie Hij het wilt. Tegelijkertijd laat Allah (swt) zo’n ziekte een ‘Rahma‘ (genade) zijn voor de gelovigen. Een ieder die deze ziekte meemaakt en zichzelf afzondert met geduld en zelfreflectie die overtuigd is van het feit dat niets hem of haar kan treffen dan wat Allah (swt) wilt, krijgt dezelfde beloning als een martelaar.

De achterliggende wijsheid van dit soort beproevingen kunnen als volgt genoemd worden:

  1. bekend te maken wie mensen van ‘yaqeen‘ zijn,
  1. een aantal te verheffen tot staat van ‘shaheed‘ (martelaarschap) en
  1. degene die ‘iman‘ hebben verder te verfijnen door middel van zelfreflectie.