Alle lof en dank aan Allah Subhanahu wa ta’ala voor de mogelijkheid die Hij voor ons heeft gecreëerd om op een spirituele en interactieve manier deze 6-weekse lessenreeks te volgen over de laatste 10 surah’s van de Quran. Een mooie kans waarbij we hebben stilgestaan bij de mooie woorden van Allah ﷻ. In de lessenreeks is niet alleen stilgestaan bij de vertaling, achtergronden, opbouw en context van deze surah’s, maar ook mooie verhalen, bijzondere omstandigheden, wijze levenslessen en overleveringen over de Profeet Muhammad ﷺ en de sahaba’s zijn meegegeven.
De eerste les ging over de Umm ul Kitaab; de openingssurah van de Quran, waarin alle belangrijke onderwerpen vanuit de Quran zitten verborgen. Vanaf hier ging de spirituele reis verder waarbij elke surah afzonderlijk is behandeld. Bij elke surah is stilgestaan bij de krachtige les, boodschap of reden van openbaring (Asbab al-Nuzul). Maar ook bij de vraag, welke boodschap zit hierin voor mij en wat betekent die boodschap voor mij persoonlijk.

Van Abraha en zijn olifanten, het tonen van moed van de Profeet ﷺ tot aan jaloersheid op de Profeet saw hebben de revue gepasseerd, wijze lessen waarbij je de kans kreeg tot verdere spirituele ontwikkeling.

Eén van de meest krachtige les ging over het hebben van vertrouwen in Allah ﷻ; hoe uitzichtloos soms een situatie ook wel niet lijkt, of hoe groot de weerstand ook niet is, op het moment dat Allah swt het wilt, kan de situatie in één oogwenk veranderen en zal Hij een weg voor jou creëren en je overwinning bezorgen op een manier die je niet voor mogelijk hebt gehouden. Dat is de macht en kracht van Allah ﷻ, het enige wat nodig is, is vertrouwen in Allah ﷻ. Als je binding, bewustwording en vertrouwen goed verankerd ligt, dan is Hij genoeg voor jou.
Naast het vertrouwen is het herkennen van de zegeningen, het dankbaar zijn voor deze zegening en tevreden zijn met de verdeling van Allah ﷻ van belang, want Allah ﷻ is immers de Rab van alle mensen. Het is eigenlijk heel simpel, maar in deze moderne tijd staan we hier niet altijd meer bij stil.

 

 

Moge Allah ﷻ ons openingen en mogelijkheden schenken om onze Imaan te versterken met Zijn woorden, begrip van Zijn woorden, Zijn liefde en de liefde van Zijn Geliefde ﷺ. Moge Allah ﷻ het ons makkelijk maken en de deuren naar Ilm openen. Ameen.