Op 17 september 2016 was er een spirituele avond in Minhaj-ul-Quran Den Haag. Dit was een zeer geslaagde avond dankzij de sprekers die aanwezig waren: Ustadh Tasneem Sadiq al-Qadri en Shaykh Ali Elsayed (uit de VS).

FM1_0978

Ustadh Tasneem Sadiq al-Qadri gaf een korte lezing over wat dichtwerken van Allama Iqbal, de dichter van het Oosten, met het doel ons daarmee te inspireren en ons imaan weer te versterken. Met deze lezing wilde Ustadh het belang van ‘ishq’ (liefde) aanduiden in de islam zoals Allama Iqbal dat heeft verkondigd via zijn dichtwerken. De bezoekers genoten enorm van de gedichten die werden voorgedragen.

WhatsApp Image 2016-09-18 at 12.07.15 (2)

Één van de gedichten die Ustadh had voorgedragen en waar we samen bij stil stonden:

Kis qadar tum pe gira subh ki bedari hai
Humse kab pyaar hai, haan neend tumhe pyaari hai

Hoe moeilijk is het wel niet voor jullie geworden om ’s ochtends op te staan (voor het ochtendgebed)
Waar is de liefde voor Allah? Je hebt slechts liefde voor jouw slaap.

Tab-e-Azad pe qaid-e-Ramazan bhari hai
Tumhi keh do, yehi aaeen-e-wafadari hai?

Op deze vrije geest zijn de begrenzingen van de Ramadan zwaar
Vertel jij maar, is dit loyaliteit?

WhatsApp Image 2016-09-18 at 12.52.13 (3)

Shaykh Ali Elsayed ging door over liefde in de islam; liefde voor Allah (swt) en zijn Profeet (vzmh). Hij behandelde hierbij een prachtige hadith; “Een bedouïne vroeg aan de Profeet (vzmh): “Al zullen wij straks het Paradijs mogen betreden, wij zullen nog altijd in een ander hemel zijn dan U. U zult zich bevinden temidden van andere Profeten in de zevende hemel.” De Profeet (vzmh) zei hierop: “Je zult zijn met degene die jij lief hebt.”

FM1_1086

Na zijn lezing begon de Shaykh met het reciteren van een aantal nasheeds op een manier zoals alleen hij dat kan. Begeleid door de ‘daf’ reciteerde hij drie nasheeds; het was prachtig om naar te luisteren. Één van de nasheeds die hij reciteerde was de ‘Qasidah Qamarun’.

FM1_1123

De avond werd afgesloten met een dhikr onder leiding van Ustadh Tasneem Sadiq al-Qadri. Daarna waren er nog wat hapjes en was er de gelegenheid om met elkaar bij te praten. Al met al een zeer geslaagde avond dus. Wij willen alle bezoekers en vooral Shaykh Ali Elsayed erg bedanken voor zijn bezoek. Wij hopen jullie allen weer snel te mogen verwelkomen bij een volgend event.

WhatsApp Image 2016-09-18 at 12.07.15 (1) (1)