Over ongeveer twee weken begint voor veel mensen een bijzondere reis; de Hadj. Jaarlijks vertrekken miljoenen moslims vanuit de hele wereld naar Mekka voor deze pelgrimstocht. De Kaabah speelt daar een belangrijke rol in.

Ter ere van deze gezegend maand presenteren wij jullie 11 dingen die je nog niet wist over de Kaabah.

11

1 De Kabaah is uniek in zijn soort

De profeten Adam, Abraham, Ismail en Muhammad (vrede en zegeningen zij met hen allen) hebben het gebouwd en/of herbouwd. Geen enkel gebouw ter wereld kan pogen op deze eer.

2 De Kaabah heeft vele namen

Waaronder Bait ul ‘Ateeq (de oudste/uniekste) en Bait ul Haram (het geëerde huis)

3 De Kaabah is 12 keer gereconstrueerd

Volgens historici is de Kaabah zo’n 12 keer gereconstrueerd.

4 De Profeet (vzmh) heeft meegedaan aan één van de reconstructies

Na een hevig regenval was de Kaabah zodanig beschadigd, dat het opnieuw opgetrokken moest worden. Vier van de machtigste Quraysh stammen kregen deze eer. Aangezien de Profeet (vzmh) ook tot één van deze stammen behoorde, hielp hij ook mee.

5 De Profeet (vzmh) besloot hoe de Hajar al-Aswad werd geplaatst op de Kaabah

Toen eenmaal de Hajar al-Aswad (de zwarte steen) in één van de hoeken gezet moest worden, kon men het er niet over eens worden wie dit moest doen. Uiteindelijk werd besloten dat de eerste persoon die in de ochtend door de poorten van de stad binnen zou wandelen, als rechter zou optreden en deze kwestie regelen. De eerste persoon bleek de Profeet Muhammad (saw) te zijn.

6 De Profeet (vzmh) heeft de Hajar al-Aswad met zijn eigen handen in de hoek van de Kaabah geplaatst

De Profeet (saw) besloot als volgt: de zwarte steen werd op een kleed gelegd, en de stamoudste van elke stam hield één van de kanten vast van het kleed. Op deze manier hieven ze gezamenlijk de Hajar al-Aswad op, en de Profeet (saw) tilde het op en plaatste het in de hoek van de Kaabah, waar het tot op de dag van vandaag nog steeds zit.

7 De Kaabah was langer

Omdat de Quraysh niet genoeg geld hadden, werd besloten om de Kaabah wat in te korten. In plaats van de rechthoekige Kaabah, zoals Sayiduna Ibrahim (as) het had gebouwd, werd besloten een vierkant gebouw neer te zetten. Het gebied wat nu bekend staat als de Hatiem behoort tot de eigenlijke Kaabah, en is dus een gewijd gebied. Vandaar dat men bij de Tawaaf altijd om de Hatiem heen loopt, en niet binnendoor.

8 De Kaabah is bijna tien eeuwen in dezelfde vorm gebleven

Tot bijna tien eeuwen na de reconstructie van de Quraysh bleef de Kaabah precies in deze vorm, mede door het advies van Imam Malik aan Khalifa Harun ar-Rashid om de Kaabah nu met rust te laten. Het constant bouwen en herbouwen getuigde namelijk van disrespect jegens de Kaabah.

9 De laatste reconstructie was in 1996

In 1996 werd voor de laatste maal de Kaabah gereconstrueerd. Alles, behalve de stenen van de muren, werd vervangen. Denk hierbij aan het dak, het plafond en al het hout dat in de Kaabah verwerkt was.

10 De Kaabah heeft een grondoppervlak van 12 bij 10 meter

De Kaabah heeft een grondoppervlak van 12 bij 10 meter. De vloer in de Kaabah is 2,2 meter hoger dan de buitenplaats, waar de mensen hun tawaaf verrichten. Alle muren zijn van steen, waarbij de binnenkant niet en de buitenkant wel gepolijst is.

11 Er is ruimte voor ongeveer 50 personen in de Kaabah

Volgens dr. Muzammil Siddiqui, voorzitter van de Islamic Society of North America (ISNA), die in October 1998 de eer had om de Kaabah van binnen te aanschouwen, is o.a. het volgende te zien: twee pilaren, een tafel aan de zijkant waar eventueel dingen op gelegd kunnen worden, twee olielampachtige lampen die naar beneden hangen vanaf het plafond, de muren en wanden die van marmer zijn, en geen enkele raam. Daarnaast is er voor ongeveer 50 mensen de ruimte om binnen te staan.