Allah swt heeft de maand Ramadan verdeeld in drie delen. De eerste tien dagen staat de Barmhartigheid van Allah swt centraal; de middelste tien dagen de Vergiffenis van Allah swt; en de laatste tien dagen de bescherming van het hellevuur. Daarnaast is er een extra mooie nacht en dat wordt Lailatul-Qadr genoemd. Dit is meer waard dan duizend maanden van de maand Ramadan.

De drie delen worden Ashra genoemd. En dat betekend ’tien’ in het Arabisch. De eerste Ashra is van 1 tot 10 Ramadan, de tweede Ashra is van 11 tot 20 Ramadan en de laatste Ashra is van 21 tot 30 Ramadan.  Voor elke Ashra is er een specifieke dua waarvan wordt aangeraden om zoveel mogelijk te lezen in de betreffende tien dagen.
Dua’s:

1Ashra

AShra 1

Vertaling: “Oh mijn Heer, vergeef en heb genade en U bent de Beste van de Barmhartige”.

2Ashra
Ashra 2
Vertaling:” Ik zoek vergiffenis van Allah ,mijn Heer , van alle zondes die ik heb begaan”.

3Ashra

Ashra 3

Vertaling:” Oh Allah! Verlos mij van het Hellevuur”

Omdat de eerste tien dagen de dagen van Barmhartigheid zijn, dient elke persoon of moslim de Barmhartigheid van Allah swt te zoeken in deze dagen. De tweede Ashra is de tijd van Vergiffenis en dus ook de beste tijd om vergiffenis te vragen aan Allah swt voor al je zondes. Toon berouw zo vaak als het kan want Allah swt houdt ervan als je berouw toont in deze maand. Vergeef zelf ook alle mensen die geliefd zijn bij jou want Allah swt houdt van vergiffenis.
De laatste tien dagen zijn de derde Ashra van de maand Ramadan en deze zijn erg belangrijk want de Lailatul-Qadr valt ook in de laatste Ashra. De meeste moslims kiezen ervoor om in Itikaf (afzondering) te gaan in deze dagen.

Op 17 juni a.s. bespreekt Ustadh Tasneem Sadiq Al-Qadri de rol van berouw (tawbah) in spirituele groei. Kom ook naar deze Ramadan Iftar en doe kennis op over de spirituele groei in de maand Ramadan.

RAMADAN IFTAR