muslim-man-prays-in-mosqueZaterdag 20 februari organiseerde Minhaj-ul-Quran in Rotterdam-West een eerste kleinschalige spirituele avond met als thema Deen en Dunya. De vraag die deze avond centraal stond was: Hoe vind je een optimale balans tussen het spirituele (de deen) en het wereldse (de dunya)? De spirituele avond vond plaats in een knusse woonkamersetting, waarbij ruim 45 jongeren aanwezig waren uit Rotterdam en omstreken.

De avond ging om 19.30 van start met de prijzing van Allah (swt) en de heilige Profeet Muhammad (vzmh) middels de voordracht van nasheed door enkele van de aanwezige broeders. Minhaj-ul-Quran Rotterdam West had speciaal voor deze avond de zeer gerespecteerde Ustadh Tasneem Sadiq al-Qadri gevraagd een lezing te verzorgen met een spirituele inslag. Ustadh Tasneem Sadiq al-Qadri ging van start met de toelichting van ‘de kern van spiritualiteit’ en stelde concluderend het volgende: ‘Hoe jij bent met Allah (swt), zo zal Allah (swt) met jou zijn’.

Ustadh vervolgde zijn lezing met de uitleg van het concept ‘Mujahada’ oftewel het constante gevecht tussen de rooh en de nafs, waarbij de rooh en de nafs als twee onderdelen van de mens worden gezien. De Nafs in essentie trekt de mens naar het wereldse, wat we in drie woorden kunnen vertalen naar: eten, slapen en praten. De rooh heeft direct contact met alles wat noor (licht) is en heeft als doel het trekken naar Allah (swt) en Zijn tevredenheid.

Het belang van Mujahada werd door ustadh mooi onderbouwd met een bijzondere verse uit de Quran (29:69) en een uitspraak van Imam Abul Qasim al-Qushayri (ra). Om de staat van Mujahada te bereiken gaf ustadh vervolgens concreet 3 zaken aan: niet eten zolang je geen honger hebt; niet slapen zolang slaap jou niet overmeestert; en niet praten, zolang het niet nodig is. Daarnaast noemde ustadh een zestal sancties, die een persoon op zich zou moeten nemen om het niveau van vroomheid (salih) te bereiken [Sultan Ibrahim bin Adham (ra)]. Al met al werd geconcludeerd: ‘de balans tussen de Deen en de Dunya zit in de disbalans van wereldse zaken’.

Na de inspirerende lezing van Ustadh Tasneem Sadiq al-Qadri en een korte pauze met lekkere hapjes en een drankje, werd de avond vervolgd door een tweede bijzondere spreker. Umar Mirza verzorgde deze avond speciaal voor de jongeren een op maat gemaakte workshop time management aan de hand van de Tafsir van Surah al-‘Asr. Middels de workshop werden concrete en praktische tips meegegeven aan de bezoekers voor het effeciënt indelen van hun tijd. Onderwerpen die hierbij aan bod kwamen, waren onder andere multitasken en het gebruik van technologie (apps).

Na de workshop was er gelegenheid om vragen te stellen aan de sprekers tijdens de Q&A-sessie. De avond werd tot slot rond 23.00 spiritueel afgesloten met een dua en een prachtige dhikr in de klassieke Qadri-stijl onder begeleiding van ustadh Tasneem Sadiq al-Qadri.

Kortom een succesvolle avond met op de avond zelf ook een goede balans tussen het spirituele en het wereldse!