Vandaag was het Eid-ul-Fitr gebed in Minhaj-ul-Quran Den Haag. Het programma begon om 9:00 met de toespraak van Hafiz Allama Attique Ahmed en eindigde om 10:00 met de gezamenlijke dua.

_DSC8272

Het was prachtig om te zien dat jong en oud in zulke grote aantallen aanwezig waren bij dit gezegende feest. Het leek wel alsof ze allemaal al eerder een deel van de toespraak van Hafiz Allama Attique Ahmed gehoord hadden.

Lezing: Kinderen aanmoedigen om dichterbij de Islam te komen

_DSC8292

In zijn toespraak had hij het namelijk over de belangrijke rol van de ouders in het creëren van de wil bij kinderen om zich bezig te houden met de islam. Het belang van ouders die hun kinderen aanmoedigen om te bidden, de Quran te reciteren en mee te komen naar de moskee. Aan de broeders en zusters was dan ook de boodschap om niet al te hardhandig op te treden tegenover kinderen die naar de moskee komen (en kinderen in het algemeen). Als we naar het beste voorbeeld kijken voor ons, de Profeet Mohammad (vzmh), zien we in talloze hadiths terug hoe zachtaardig en aanmoedigend hij was tegenover kinderen, zelfs als ze tijdens zijn gebed aan het spelen waren. U heeft vast wel eens van de overlevering gehoord waarin de Profeet Mohammed (vzmh) tijdens zijn gebed werd vergezeld door één van zijn kleinkinderen; Imam Hasan. Hij besloot plaats te nemen op de rug van de Profeet (vzmh) terwijl hij zich in zijn sajda bevond. De reactie van de Profeet Mohammed (vzmh) hierop? De Profeet (vzmh) besloot zijn sajda te verlengen zodat Imam Hasan rustig van zijn rug af kon stappen en er niet plots van af zou vallen als hij (vzmh) omhoog zou komen. [Musnad Abu Ya’la, Musnad Anas bin Malik, Hadith no. 3415, Vol 3, Page 21]. Wat kunnen wij daarvan leren? Geduld en focus op dat wat een kind goed doet, in plaats van ongeduld en de focus op dat wat het kind alleen maar fout doet. Dat laatste hoort een kind jammer genoeg maar al te vaak, terwijl hij/zij, en wij als mens zijnde ook eigenlijk, allemaal behoefte hebben aan die positieve benadering. Food for thought?

Na de toespraak gingen we over op het gebed, waarna de voorzitter van Minhaj-Ul-Quran Den Haag, Khalid Mahmood, nog een klein woordje deed.

Help mee aan de (verdere) bouw en het onderhouden van de moskee

_DSC8324

In deze toespraak werd duidelijk gemaakt dat er al veel is gedaan aan de moskee, wat ook te zien is, met behulp van de donaties van broeders en zusters. Zo hebben we inmiddels een start gemaakt aan het verbouwen van de multifunctionele ontmoetingsruimte en klaslokalen. Verder is er een tweede keuken gebouwd, zijn beide wassingruimtes af, een ruimte voor het wassen van een overledene en een klein kamertje voor de imam zijn ook af. Als eerst veel dank daarvoor. Verder staat nog op de planning: het afmaken van de gebedsruimte, verbouwen van de kantine, de café ruimte en de bibliotheek en het toevoegen van een winkeltje .

Gezien het feit dat er nog veel bouwwerkzaamheden op de planning staan is er nog een groot bedrag aan donaties nodig. Laten we bovendien niet de maandelijkse bijdragen vergeten die nodig zijn om de moskee te onderhouden. Er wordt dus verzocht aan alle broeders en zusters om met een groot hart te (blijven) doneren in de ontwikkeling van dit huis van Allah.  Doneren (Zakaah en Sadaqah) kan op het volgende algemene rekeningnummer:

NL68 INGB 0002 4842 27, tnv: Stichting Minhaj-ul-Quran NL, OVV: Bijdrage moskee (Donaties zijn belastingaftrekbaar)

Eid Mubarak

Het programma werd afgesloten met een gezamenlijke dua waarna iedereen zich haastte om al zijn broeders te omhelzen en een liefdevolle en welgemeende ‘Eid Mubarak’ te wensen!

Minhaj-ul-Quran wenst u allemaal ook een hele fijne Eid-ul-Fitr toe; Eid Mubarak!_DSC8341_DSC8347_DSC8373