Start nu jouw studie in Islamitische vakken vanaf oktober en schrijf je nu in voor Arabisch, Fiqh (jurisprudentie), Aqida (geloofsleer) en/of Sirah (het leven van de Profeet vzmh)!

Het Minhaj Instituut opent haar deuren dit studiejaar vanaf oktober inshAllah in een nieuw jasje: een half jaar lang vier vakken bestuderen om de absolute fundamenten van de Islam wetenschappen goed onder de knie te krijgen. Deze studie is bedoeld voor beginners en degenen die nooit gestructureerd deze vakken hebben kunnen bestuderen. Heb je wel een inleiding gehad tot deze vakken, maar deze boeken niet bestudeerd, ook dan zul je hier veel nieuwe stof krijgen. Het is mogelijk om een selectie van de vakken te maken.

Hier volgt een omschrijving van elk van die vakken en daaronder kun je je direct inschrijven. Tot in oktober inshAllah!

arabisch

Arabisch niveau 1 en 2

Wil je kennismaken met de taal die essentieel is om de Islam te doorgronden? Ook gefrustreerd dat je geen woord Arabisch begrijpt? Wil je ook conversaties in het Arabisch kunnen voeren? Maar heb je het te druk wegens werk of reguliere studie? Doe dan mee aan deze halfjaar studie.

Je zult van een gediplomeerde docente in 16 weken het Arabische alfabet leren, een vocabulaire van enkele honderden woorden opbouwen en basis conversaties leren voeren. En gezien de docente ook nog eens Islam geleerde is, kan zij altijd de brug maken naar de Quran die wij dagelijks lezen. Deze cursus is de ideale basis om je hierna te verdiepen in Arabische grammatica.

In het kort:

 • Niveau: voor beginners in de Arabische taal
 • Lestijden: Elke woensdag van 18.30 uur tot 21.00 uur
 • Duur: 16 weken, beginnend vanaf woensdag 15 oktober 2014
 • Locatie: Minhaj-ul-Quran Den Haag, Hobbemastraat 32
 • Docente: Ustadha Kawthar, doceert al ruim 10 jaar Arabisch op verschillende niveaus.
 • Voor: dames en heren
 • Investering: € 180
 • Inschrijven: via het formulier onderaan deze pagina

fiqh_aqida2

Fiqh & Aqida: De fundamenten van jouw geloof

Het vak Aqida (geloofsleer) gaat over de essentie van datgene waar wij in geloven. Vragen die daar beantwoord zullen worden: Zou God een steen kunnen schapen die Hij zelf niet kan tillen? Maar ook andere vragen: Hoezo God? Waarom één God? Waar is Allah? Wat zijn we verplicht om over Hem te weten en wat is absoluut onmogelijk om aan Hem toe te kennen? Wat houdt ‘het Woord van God’ in? Is de Quran geschapen of niet? Hoezo is Profeet Mohammed vzmh de laatste profeet? Waar baseren we ons geloof op? De lessen worden verzorgd in het Nederlands en zijn gebaseerd op twee werken: Umm al-Barahien (Imam Sanusi), Fiqh al-Akbar (Imam Abu Hanifa)

In het vak Fiqh (jurisprudentie) leer je richtlijnen voor het dagelijks praktiseren van de Islam. In deze reeks zullen we met name stil staan bij reiniging, het dagelijkse gebed en vasten. Je leert hoe deze daden correct uit te voeren en het een vast onderdeel van je dagelijkse ritme van te maken. De lessen zijn met name gebaseerd op het werk Nur-ul-Idah (Imam Shurunbulali) en Mukhtasar al-Quduri (Imam Quduri).

In het kort:

 • Niveau: Voor beginners en gevorderden die niet gestructureerd fiqh en aqida hebben geleerd
 • Lestijden: Elke zaterdag van 10.00 uur tot 13.00 uur
 • Duur: 16 weken, beginnend vanaf zaterdag 11 oktober 2014
 • Locatie: Minhaj-ul-Quran Den Haag, Hobbemastraat 32
 • Door: N. Aziem & U. Mirza
 • Voor: dames en heren
 • Investering: € 90
 • Inschrijven: via het formulier onderaan deze pagina

levenvandeprofeet2

 Collegereeks: Het Leven van de Profeet (vzmh)

Onlosmakelijke verbonden met begrip van de Islam: Het leven van de meest geprezene, Profeet Mohammed, vrede en zegeningen zij met hem. In dit gratis toegankelijke, wekelijkse collegereeks zul je op een meeslepende en leerzame wijze, stap voor stap door het leven van de Profeet (vzmh) reizen. Je krijgt inspiratie voor jouw dagelijkse leven en je krijgt essentiële inzichten in de context van die tijd.

Een greep uit de onderwerpen die aan bod zullen komen: Het pre-Islamitische tijdperk, de familielijn van de Profeet (vzmh), zijn geboorte en jeugd, het volwassen leven voor de openbaringen, de emigratie naar Madinah en de filosofie daarachter, de Medinese periode in vergelijking tot de Mekkaanse, expedities, wonderen van de Profeet, omschrijvingen van de Profeet, vrede en zegeningen zij met hem.

In het kort:

 • Niveau: allen
 • Collegetijden: elke zaterdag vanaf Zhohr gebed (omstreeks 14.00 uur in oktober) tot 16:00
 • Duur: 11 oktober tot eind juli 2015
 • Locatie: moskeeruimte, Minhaj-ul-Quran Den Haag, Hobbemastraat 32
 • Door: Ustadh Tasneem Sadiq, hoofddocent Minhaj Instituut
 • Voor: dames en heren
 • Investering: gratis, vrijwillige bijdrage
 • Inschrijven: via het formulier onderaan deze pagina