Zondag 27 mei 2012 organiseerde Minhaj-ul-Quran Nederland in Den Haag het jaarlijkse Mawlid Festival. Dit festival staat in teken van de komst en boodschap van Profeet Mohammed (vzmh) en werd dit jaar voor de vijfde keer op rij georganiseerd. De hoofdsprekers van dit evenement waren Shaykh Hassan Mohi-ud-Din Qadri (Egypte) en Shaykh Muhammad bin Yahya al-Ninowy (USA).

Het festival vond plaats in het prachtige Lucent Danstheater midden in het culturele hart van Den Haag en trok ruim 700 bezoekers vanuit alle hoeken van Nederland en zelfs daarbuiten. De diversiteit in de bezoekers was ook terug te zien in het programma.

Een gevarieerd en inspirerend programma

Zo werd het programma geopend door een prachtige recitatie en voordracht van Qari Youssef Edghouch, een Marokkaanse imam uit Amerika die eerder tarawih gebeden voorging in Hawai. Korte inspirerende boodschappen werden gedeeld door wethouder Marnix Norder, oprichter van de eerste moslimkrant van Nederland Josef Stevens, columnist Abdelkarim El-Fassi, imker Abderrahim Bouna, Ustadh Tasneem Sadiq van het Minhaj Instituut, de jonge dichtster Suheyla en de energieke Adnan Sohail van Minhaj Welfare Foundation UK. De presentatie was in handen van Nourdin Elouali.

Ook werd er gezorgd voor de nodige ontspanning door comedian Samir Fighil, de Mawlid Festival Quiz hartverwarmende nasheedoptredens van nasheedgroepen Tarannim, nasheedkoor AISA en de traditionele nasheedgroep SHAAM, die speciaal vanuit Engeland was overgevlogen om hun liederen in het Engels, Arabisch en Urdu voor te dragen.

Minhaj verhuist!

Naast de presentatie van de vele projecten van Minhaj-ul-Quran, zoals het Minhaj Instituut en Minhaj Welfare Foundation, werd ook het nieuwe huisvestingsproject van Minhaj-ul-Quran gepresenteerd. Na vele maanden van onderhandelingen is nu de stap gezet om een pand te kopen en onze activiteiten bijeen te brengen onder een dak in Den Haag, waarmee Minhaj-ul-Quran een fysieke ontmoetingsplek kan bieden aan haar achterban. Een moskee, cafe, klaslokalen, een winkel en ontmoetingsruimte zullen toegankelijk zijn voor jong en oud, man en vrouw van verschillende culturele achtergronden. Tijdens het Mawlid Festival werd het enthousiasme van de bezoekers duidelijk: massaal doneerden zij voor dit project en gaven ze zich op als vrijwilligers. Donaties zijn nog steeds erg welkom en kunnen gestort worden op giro 2484227 t.n.v. ‘Stichting Minhaj Youth League NL’ o.v.v. ‘Donatie pand Den Haag’.

Hoofdsprekers

Shaykh Hassan Mohi-ud-Din Qadri, zoon van Shaykh-ul-Islam Dr Muhammad Tahir-ul-Qadri, studeerde aan de London University, Minhaj University in Lahore en aan de voeten van grote geleerden van Syrie en Egypte. Op het moment is hij bezig met zijn phd in Egypte. Hij benadrukte tijdens het festival dat net zoals Allah (swt) de Heer is van alle werelden en scheppingen, zo ook Profeet Mohammed (vzmh) is gezonden als zegening (Rahma) voor alle werelden en scheppingen. Niet slechts voor Arabieren en moslims, maar ook als een zegeninge voor niet-moslims. Die houding dienen wij moslims aan te nemen en uit te stralen naar onze omgevingen. “Don’t follow Osama, follow Muhammad. Don’t follow Al Qaida, follow Al Quran”, aldus Shaykh Hassan Qadri.

Shaykh Muhammad bin Yahya al-Ninowy studeerde aan de Al-Azhar Universiteit (Cairo) en onder vele grote geleerden van de afgelopen eeuw in o.a. Syrie, Makkah, Madina, Tanger, Fez, Rabat en Egypte. Hij is in het bijzonder gespecialiseerd op het gebied van Hadith en Tawheed. Shaykh Ninowy vertelde hoe de liefde voor Profeet Mohammed (vzmh) een leidraad dient te zijn voor ons dagelijkse leven. Hij zei: “If you are good to those who are good to you, then what good are you?” en “Life is love. If you don’t love, get a life!”

Internationaal karakter

Deze editie van het Mawlid Festival was voor het eerst live te volgen via internet. Met de ruim 100.000 kijkers wereldwijd en de sprekers vanuit het buitenland werd dit een werkelijk internationale bijeenkomst.

Minhaj-ul-Quran bedankt de vele bezoekers, kijkers, donateurs en vrijwilligers voor hun onvolprezen en essentiele bijdrage aan dit succes. InshAllah tot een volgende keer!

Wil je bijdragen aan een van de projecten van Minhaj-ul-Quran, doneer dan via onze website of geef je op als vrijwilliger!