Den Haag – Op zondag 27 maart vond in Den Haag voor de vierde keer het Mawlid Festival plaats: het grootste multiculturele evenement compleet in teken van Profeet Mohammed (vzmh). Dit jaar had het festival als thema “Een Jihad van kennis, liefde en vrede” waarmee de organisatie vele misvattingen omtrent Profeet Mohammed de wereld uit wilde helpen en wilde aantonen wie hij wél was.

Het Mawlid Festival werd dit jaar voor de vierde keer achtereenvolgens georganiseerd en vormde een unieke kennismaking met Profeet Mohammed (vzmh). In het maatschappelijk debat wordt regelmatig vanuit een eenzijdige en negatieve benadering gesproken over Islam, moslims en de boodschap van Profeet Mohammed. Minhaj-ul-Quran probeerde hier met dit festival evenwicht in te brengen middels lezingen, discussies, fotopresentaties, seminars en optredens te presenteren wie Profeet Mohammed (vzmh) wel was.

Het programma bestond uit twee delen: in de middag waren er parallelle side-events bestaande uit lezingen, nasheedvoordrachten, presentaties en de Mawlidbeurs. In de avond vond het plenaire hoofdprogramma plaast in de theaterzaal.

De dag begon met de lezing ‘Smiles of the Prophet’ van Shaykh Muhammad Ramadan Qadri waarin de aanwezigen kennis konden nemen van de humoristische momenten uit het leven van Profeet Mohammed (vzmh). Alle aanwezigen verlieten deze zaal met een grote glimlach op hun gezicht. Vervolgens was er een lezing van Tasneem Sadiq, genaamd ‘Traditionele Islam in de moderne wereld’. Dat dit een interessant onderwerp was, bleek uit het feit dat mensen bereid waren ruim een uur te staan (wegens gebrek aan ruimte) om de lezing mee te maken. Tegelijkertijd vond het seminar ‘Islam en Milieu’ plaats, waarin Shaykh Muhammad Ramadan vertelde over de Groene Profeet Mohammed (vzmh) en Noer’dien Teekens van Stichting Groene Moslims handvaten gaf voor een bewuster en groener leven als moslim.

Ook konden de aanwezigen reizen door de Islamitische wereld middels de fotopresentatie ‘Meetings with Mountains’ van Peter Sanders. Aan de hand van zijn prachtige foto’s vertelde dhr Sanders over zijn inspirerende ontmoetingen met grote geleerden van deze tijd wereldwijd. Shaykh Abdul Aziz Fredericks uit Glasgow gaf in zijn inspirerende, humoristische en oplevende wijze wat voor boodschap wij kunnen ontleden aan en wat de plek is van de Profeet Mohammed (vzmh) in onze tijd in de lezing; ‘The need for Prophet Muhammad (pbuh) in our time’.

Tijdens het seminar ‘Jihad tegen terrorisme’ gingen Shaykh Hassan Mohi-ud-Din Qadri (zoon van Shaykh Dr Tahir-ul-Qadri), Professor Maurits Berger (Universiteit van Leiden), Peter Knoope (International Centre for Counter-Terrorism), Edwin Bakker (Clingendael Instituut) en Mohammed Ghaly (Universiteit van Leiden) in discussie over ‘Islam en terrorisme’ in het algemeen en de Islamitische fatwa tegen terrorisme van Shaykh-ul-Islam Dr Muhammad Tahir-ul-Qadri in het bijzonder. Hier werd ook de Engelse vertaling van deze fatwa voor het eerst in Nederland gepresenteerd worden.

Gedurende de hele dag was de beurs toegankelijk met stands van Minhaj-ul-Quran Youth League NL, informatiestands van studentenverenigingen en onderwijsinstituten, Islamitische kunst exposities, een expositie over dagelijkse gebruiksvoorwerpen van de Profeet (vzmh) uit Engeland en stands waar boeken en kleding werden verkocht. Ook vond tegelijkertijd het Kinder Mawlid Festival plaats voor ongeveer 80 kinderen met een leuk, leerzaam en ontspannend programma. Net als elk jaar was dit onderdeel wederom een groot succes, daar ouders getuigen waren van kinderen die niet naar huis wilden.

Tijdens het avondprogramma vonden in de theaterzaal van het World Forum Theater lezingen plaats van onze hoofdgasten Shaykh Hassan Mohi-ud-Din Qadri, Shaykh Abdel Aziz Fredericks en Peter Sanders en konden bezoekers genieten van optredens van niemand minder dan de welbekende artiesten Mesut Kurtis en Hicham Karim in het Arabisch, Turks en Engels. Turkije en Marokko. Aan het einde van de avond werden cadeau’s weggegeven door Minhaj-ul-Quran: een smartphone onder de bezoekers, een laptop voor een van de nieuwe donateurs en een camera voor de winnaar van de Mawlid Talentenjacht. Onze hoofdsponsor, energiemaatschappij Greenchoice, gaf een Umrah ticket naar Mekkah en Madinah aan een van de bezoekers. Onder aanwezige prominenten waren Islamitische geleerden, professoren, ambassadeurs en wethouder Baldewsingh van Den Haag.

Minhaj-ul-Quran wil bij deze als eerste Allah (swt) en daarna alle sponsoren, donateurs, vrijwilligers, partners en bezoekers bedanken voor hun onmisbare bijdrage aan de totstandkoming van dit festival.

Dit festival en alle andere evenementen van Minhaj-ul-Quran worden geheel belangeloos georganiseerd en dienen slechts en alleen de zaak van Allah (swt) en Zijn Profeet (vzmh) om de Islam een plaats te geven in Nederland en in onze harten. Wil jij ook jouw bijdrage leveren in de vorm van tijd, geld of kennis? Geef je dan op via ons contactformulier.